5
okt

Publieke werken

Met inleiding door Theo Hakkert


Theo Hakkert verzorgt de inleiding op deze boekverfilming van de roman van Thomas Rosenboom

Het is 1888. Vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) woont tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraagt het dubbele. Neef Anijs (Jacob Derwig) woont in Hoogeveen. Hij is apotheker, maar gedraagt zich als een dokter. Het zijn twee kleine lieden die het - tegen beter weten in - opnemen tegen de hoge heren. Historisch drama met internationale allure, gebaseerd op de succesroman van Thomas Rosenboom.

 

Groot pluspunt van de film zijn de acteurs. De zelfingenomen Vedder wordt met duivels plezier gespeeld door Gijs Scholten van Aschat, en Jacob Derwig is pijnlijk ongemakkelijk als apotheker Anijs, die een film lang laveert tussen wanhoop en trots. En ook de bijrollen – Rifka Lodeizen als Anijs' behoeftige vrouw Martha en Juda Goslinga als Veldeling Bennemin – zijn prima ingevuld.

 

De film werd gemaakt met een voor Nederlandse begrippen opvallend groot budget van zes miljoen euro. Dat geld ging vooral zitten in het Amsterdam van 1888. In de nagebouwde sets (die vooral in Hongarije stonden, waar goedkoper gewerkt kon worden) en in de stadsgezichten en historische gebouwen, die uit de computer moesten worden gehaald.

Regie: Joram Lürsen
Tijdsduur: 115 minuten
Aanvang: 19.30 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Publieke werken