Home  /  Agenda  /  Archief  /  Rams
14
dec

Rams

Een mix van onderkoelde humor en ontroerend drama.


De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, moeten de broers wel samenwerken in hun verzet tegen de autoriteiten. De film is een mix van onderkoelde humor en ontroerend drama.

 

Het uitgangspunt van Rams is even tragisch als komisch en dat geldt voor de hele film. Al moet daar wel bij worden vermeld dat zowel het drama als de humor bijzonder onderkoeld wordt opgediend door regisseur Grímur Hákonarson, die het verhaal baseerde op anekdotes die hij verzamelde op het IJslandse platteland.
Heel veel films worden er niet gemaakt in IJsland, wat wel logisch is voor een land met zo'n 300.000 inwoners. Maar wat er wordt gemaakt, ligt qua toon en sfeer vaak in dezelfde hoek als Rams. Die eigenheid staat internationaal succes niet in de weg. Rams groeide uit tot festivalhit. Dat is begrijpelijk: exotisch of niet, de personages hebben een universele kwaliteit. Gummi en Kiddi – onweerstaanbaar gespeeld door ervaren theateracteurs Sigurdur Sigurjónsson en Theodór Júlíusson – zijn herkenbaar en aandoenlijk, ook al zijn ze nog stugger en koppiger dan hun schapen.
IJslandse Oscarinzending, bekroond met de Un Certain Regard-prijs in Cannes.

Regie: Grímur Hákonarson
Tijdsduur: 93 minuten
aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Rams