Home  /  Agenda  /  Archief  /  Shame
16
jan

Shame

Rauw portret van een seksverslaafde ziel


Dertiger Brandon  leidt in New York City een routinematig dubbelleven. Hij is succesvol in zijn werk en na kantoortijd gaat hij op vrouwenjacht en bevredigt zijn seksverslaving. Hij lijkt zijn leven onder controle te hebben.

 

Tot zijn eigenzinnige zusje Cissy komt logeren. Brandons zorgvuldig afgeschermde privéleven raakt ontregeld. Hij wordt geconfronteerd met zijn eenzaamheid, zijn verleden en zijn schaamte.

 

Met zijn tweede speelfilm Shame toont de filmer Steve McQueen de moderne grote stad als ideale habitat voor seksueel roofdier Brandon. Onbeheersbare lust. De een ervaart het één keer per dag, de ander één keer per week, of maand. Brandon niet. Brandon staat áltijd aan.

 

De New Yorkse zakenyup is seksverslaafd, zoals het in de volksmond heet. Medici spreken liever van een obsessief-compulsieve stoornis; een dwangneurose. Brandon schuwt dieper sociaal contact, en het van alle gemakken voorziene Manhattan lijkt ingericht op zijn anonieme leefstijl.

 Adembenemend mooie scènes levert het op, zoals een hardloopsessie dwars door nachtelijk New York. Al is de schoonheid van McQueens filmkunst nooit klassiek: wat we zien is vooral wrang, en pijnlijk.
Shame is niet zozeer een realistisch verslag van een seksverslaving, daarvoor zijn de vrouwen ook iets te mooi en beschikbaar, maar portretteert bijzonder krachtig en rauw een gespleten ziel. 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (€ 5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne )

 

 

meer uit agenda
Shame