5
dec

Sint - mét speciale actie!

Alle Sint en Pieten gratis toegang


Woensdag 5 december

***Speciale SINT-actie***
Iedereen die echt goed verkleed komt (lees: er echt werk van heeft gemaakt) als Sint of Piet mag gratis naar deze film! De filmjury aan de kassa beoordeelt ter plekke wie de gelukkige winnaars zijn. Verder is er ook zoet en lekkers aanwezig voor de liefhebbers.

 

Neerlands Hollywood is als beschrijving van het oeuvre van Dick Maas typerend. De Lift (1983), Flodder (1986), en Amsterdamned (1988), horen vooral tot deze canon; films die uitblinken in humor, professionaliteit, en productioneel epische proporties kennen.

 

Denk aan de helikoptershots en de fenomenale scène waarin een schildering voor de camera wordt geplaatst teneinde het leegpompen van een sluis te simuleren in het voor het verhaal van Amsterdamned nodige spanningselement. Maar ook de suspense van De Lift, en latere invloed op Jan de Bont's Speed (1994), de goed getimede grappen uit Flodder, in combinatie met hilarische achtervolgingsscènes waar één eindigt in een zwembad waar wijlen Simon van Collem aan tafel een krant leest.

Voeg hierbij een reeks aan strak geregisseerde actiescènes met als ultieme hoogtepunt een bijna zeven minuten durende achtervolging door de Amsterdamse grachten, en je bent als kijker deel van de magie van het ultieme jeugdsentiment voor de huidige generatie dertigers.

 

Dick Maas is  een vakman pur sang. Sint toont dan ook vooral het vakmanschap van Maas, een ongekend gevoel voor suspense en bovenal een over-the-top thriller met klassieke horror suspense elementen.

 

We beginnen in de middeleeuwen waarin we zien hoe de afvallige bisschop Niklaas (een zwijgende rol van Dick Maasveteraan Huub Stapel) met zijn knechten een dorp plundert - op 5 december. De dorpelingen, zoals altijd uitgerust met hooivorken, nemen wraak door het schip van Niklaas in brand te steken, waarmee de Sint en zijn knechten verbranden.

 

De bisschop en zijn inmiddels zwartgeblakerde helpers zullen voortaan, als volle maan valt op 5 december, als een bende moordlustige zombies wraak nemen op de mensheid. En dat wordt dan weer, om de speelgoedindustrie niet te ondermijnen, door de autoriteiten in de doofpot gehouden.

 

Over naar 1968, waar we zien hoe een boerenfamilie aan zijn einde komt onder de volle maan en slechts zoon Goert overleeft. Over naar het heden, waarin we zien hoe de boerenzoon van toen een paranoïde politieman is geworden (Bert Luppes) die een soort Sint-X-files bijhoudt, maar natuurlijk door niemand wordt geloofd. Daar gaat dan snel verandering komen want zombie-Sint en zijn verkoolde helpers komen een heerlijk avondje in Amsterdam verstoren.

 

Er volgt een dolle kermisrit met Egbert-Jan Weeber als scholier die samen met Goert de strijd met Sint aanbindt - met als hoogtepunt een achtervolging van de Sint te paard over de daken van Amsterdam, wat ook mag dienen als een vette knipoog naar de legendarische speedbootachtervolging door de grachten uit Amsterdamned (1988), de film waar Sint nog het meest aan doet denken.

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (Voor vrienden van Filmhuis Borne € 5,00)

 

 

meer uit agenda
Sint - mét speciale actie!