8
jul

Somewhere I belong - docu

Migratie op de Filipijnen


Bornernaar Lucas Munninghoff, 24 jaar, is student aan het Saxion in Enschede; opleiding Kunst en Techniek. Hij focust zich op alles wat met Broadcasting (video en fotografie) te maken heeft. Sinds 2 jaar heeft hij ook een eigen film bedrijfje, Munninghoff Productions. Daarnaast filmt en monteert hij ook voor het Bornse JW Videoproducties.

In mei 2015 kwam deze bezige bij via Facebook in contact met Marieke Ekenhorst, studente aan de Universiteit Utrecht. Zij deed 2 jaar geleden vrijwilligerswerk op de Filipijnen en zag dat migratie een grote rol speelt in het leven van veel (vaak zeer hechte) Filipijnse gezinnen. Veel 'Filipino's' migreren namelijk naar het buitenland, om uiteenlopende redenen. Haar nieuwsgierigheid werd hierdoor gewekt; wat zijn hun beweegredenen om naar het buitenland te migreren en hun familie achter te laten? Hoe zien zij een leven in het buitenland voor zich? Hoe is het om als familielid achter te blijven en voelen ze zich nog ergens echt thuis?

Beide studenten besloten te gaan samenwerken, met als gevolg een 5 weken durende reis door de Filipijnen en een korte documentaire (35 minuten) als resultaat: Somewhere I belong werd geboren.

Migratie in de hoofdrol
De documentaire gaat over migratie, een thema wat heel erg leeft op de Filippijnen. Bijna iedereen heeft wel een neef, nicht, broer, zus, oom of tante in de familie die in het buitenland woont. De makers waren benieuwd naar de verhalen van deze migranten. De titel “Somewhere I belong” is gebaseerd op het verhaal van één van de hoofdpersonen in de film.

Mayette migreerde ruim 20 jaar geleden naar Duitsland toen ze 22 jaar oud was, vanwege haar liefde voor een Duitse man. Ze worstelt nu nog steeds met de vraag wat ''thuis'' is. Ze vertelt over haar ervaringen en hoe het is om naar een ander land te migreren, zich aan te moeten passen aan de cultuur en het gemis van haar familie op de Filipijnen. Ook wordt een jongen (Jofil) geïnterviewd, die de intentie heeft om naar Japan te migreren en daarvoor zijn familie en vrienden achter te laten. Hij vertelt over hoe hij een leven in Japan voor zich ziet en belicht daarin zowel zijn droombeeld als een realistisch beeld. Als laatste vertelt een vrouw (Glen) over haar ervaringen met migratie. Haar zoon is eerst naar Dubai en daarna naar Canada gemigreerd. Hoe is het voor haar om 'achter te blijven' als moeder? En is haar relatie met hem veranderd doordat hij gemigreerd is?

Goed ontvangen
Het onderwerp migratie is universeel, en actueel. De korte documentaire ging op 22 maart jl in premiere in een bomvolle bioscoopzaal in het Louis Hartlopers Complex in Utrecht. De film werd buitengewoon enthousiast ontvangen door het publiek en de vertoning was een groot succes.

Sindsdien is de documentaire ''on tour''. De documentaire wordt na de zomer bij het vak ''migratievraagstukken'' aan de Universiteit van Utrecht vertoont ter ondersteuning van de lessen. Er zijn meerdere vertoningen geweest in diverse filmtheaters en vrijdag 17 juni draait Somewhere I belong tijdens het internationale congres over ''Migration and Mobilities'' in Utrecht.

De hoogste tijd om gezien te worden in Borne!

De documentaire duurt 35 minuten. De film wordt geintroduceert door beide firsttime filmmakers. En na afloop is er een Q & A met hen.
Aanvang: 20.00 uur
Entree: €5,00
 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Somewhere I belong - docu