Home  /  Agenda  /  Archief  /  Sonita
7
dec

Sonita

Spannend verslag van een tocht vol tegenslag en succes


De 18-jarige Sonita, een Afghaanse vluchteling zonder verblijfsvergunning, woont in een opvanghuis in Teheran. Daar vindt ze steun bij het vormgeven van haar toekomst. Ze droomt van een carrière als rapper. Maar vrouwen mogen in Iran helemaal niet zingen en als bruid is ze 9000 dollar waard. In het hart van de film maakt Sonita in een indrukwekkende, dramatische rapvideo een artistieke vuist tegen de desastreuze uithuwelijkpraktijk die haar vrijheid in de weg staat. Spannend verslag van een tocht vol tegenslag en succes. Winnaar van de publieksprijs tijdens IDFA 2015.

 

Hoe kan Sonita haar dromen toch waarmaken? Onwillekeurig raakt de regisseur direct betrokken bij het beantwoorden van die vraag en jaagt zo de actuele discussie aan over hoe documentairemakers zich tot hun onderwerp dienen te verhouden. Het is slechts
één van de vele onverwachte wendingen in een spannende tocht van een jonge vrouw op zoek naar een eigen weg.

 

Inmiddels werkt Sonita samen met Girls Not Brides en Plan International, om kindhuwelijken en kinderarbeid te stoppen. De droom die ze al van jongs af aan had, leverde haar onlangs een plekje in BBC's 100 Women op, een lijst van vrouwen die de wereld verbeteren.

Regie: Rokhsareh Ghaem Maghami
Tijdsduur: 90 minuten
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)
 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Sonita