15
okt

Special Flight - Ik schaam me diep

Amnesty International


Amnesty International voert campagne tegen inhumane vreemdelingendetentie.

In het kader van deze campagne vertoont Amnesty Borne op dinsdag 15 oktober de documentaire ‘Special flight’, in het Kulturhus. 

Het programma begint om 19.30 en duurt twee uur, waarna nagepraat kan worden. De toegang is gratis.Special Flight is een documentaire (de openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2012) uit het land met Europa’s strengste immigratiewetten.  


In het administratieve detentiecentrum Frambois bij Genève is de spanning om te snijden. Uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten wachten hier op hun uitzetting. Zonder dat er sprake is van een proces, wachten ze soms tot twee jaar lang. Hun wanhoop heeft een naam: special flight.

Zonder een veroordeling of gerechtelijk proces worden de ‘gedetineerden’ in Frambois vastgehouden. Op deze plek worden relaties rondom vriendschap, respect, haat en afkeer gevormd, tot het oment van de aankondiging wie er per direct het land wordt uitgezet. Dit bericht komt voor velen als een messteek. Zij die weigeren om vrijwillig op het vliegtuig te stappen, worden gekneveld en geblinddoekt op een ‘speciale vlucht’ gezet.

 

Fernand Melgar werd in 1961 geboren als de zoon van Spaanse immigranten in de Marokkaanse stad Tanger. Zijn ouders, anarchistische vakbondsaanhangers, smokkelden hem met zich mee toen ze in 1963 als seizoensarbeiders illegaal naar Zwitserland emigreerden.

Melgar ontwikkelde zich in de jaren tachtig van de 20ste eeuw tot ‘self-taught’, freelance filmregisseur en producent. In 1985 sloot hij zich aan bij Climage, een collectief waar hij nog steeds deel van uit maakt. Daar maakte hij een tiental documentaires die inmiddels worden beschouwd als ijkpunten op het gebied van immigratie en identiteit. 

Aanvang: 19.30 uur

Entree: Gratis

Voor meer informatie: www.ik schaam me diep.nl

meer uit agenda
Special Flight - Ik schaam me diep