29
t/m 15 dec

Taiji Tao, QiGong & meditatie

Elke dinsdag van 9.00-10.00 & 10.30-11.30 uur


Elke dinsdagochtend geeft Paul Grefte 2 keer een cursus Taiji Tao, QiGong & meditatie; een sessie van 9.00-10.00 uur en een sessie van 10.30-11.30 uur. 

Taiji Tao is bewegen op een rustige en ontspannen manier zodat lichaam en geest tot rust komen. Het is een combinatie van bewegen en meditatie.

Taiji betekent vrij vertaald: ‘het grote geheel van energie’. Taobetekent: ‘de open weg, de weg van de natuur’. Taiji Tao betekent op een natuurlijke manier bezig zijn met Qi, de levensenergie die overal aanwezig is. Taiji Tao brengt Qi in je lichaam in balans. U volgt daarin uw eigen natuurlijke weg. Het is waar nodig aan te passen aan de eigen mogelijkheden.

In de kalme en rustig vloeiende bewegingen van Taiji Tao schuilt veel kracht. De bewegingsvormen van Taiji Tao enQiGong bezitten een dynamische zachtheid. Die zachtheid zorgt er voor de dat de Qi in het lichaam gaat stromen en weer in balans komt.

U beweegt op een zachte manier alle pezen, spieren, gewrichten en botten waardoor de soepelheid van uw lichaam wordt bevorderd. U voelt zich daardoor fitter en energieker.

Het aandachtig bewegen zorgt voor een groter lichaamsbewustzijn. Hierdoor verbetert de coördinatie in bewegen en balans maar ook het reactievermogen. 

In de lessen gaat u bezig met:
· Warming up
· QiGong: bewegingen waarbij de ademhaling een grote rol speelt
· Verschillende meditatieve bewegingsvormen uit Taiji Tao 
· Eenvoudige meditatie technieken waarbij mindfulness de leidraad is


In de lessen zult u met deze namen en bewegingsvormen vertrouwd raken. Voorop staat het plezier hebben in bewegen; het zich prettig voelen bij het uitvoeren van Taiji Tao. We oefenen zowel staand als zittend. De meditatie wordt op de stoel gedaan. Inbreng van deelnemers kan mede de inhoud van de lessen bepalen.

De bewegingen / bewegingsvormen kunnen individueel aangepast worden. Daardoor is Taiji Tao ook met lichamelijke beperkingen (b.v. reuma of een handicap) meestal goed uit te voeren. Met name bij fybromialgie is bekend dat Taiji Tao een gunstig effect heeft.

Over de docent
''Mijn naam is Paul Grefte en ben 57 jaar. Ik geef meer dan 20 jaar les (in september 2016 25 jaar.) Ik ben er zelf mee begonnen omdat ik iets zocht waar ik rust in kon vinden maar wel met bewegen. Ik kwam terecht bij Martin Wessels in Enschede. Dit ging zo goed dat Martin tegen mij zei 'jij kunt wel les geven'. Ik heb bij Martin en bij anderen cursussen gevolgd en ben in Oldenzaal begonnen.

Door de jaren heen heb ik mij steeds verder kunnen verbeteren door waar mogelijk workshops en cursussen te volgen waaronder enkele grootmeesters binnen de Taiji-wereld. Pas nog bij William CC Chen. Dit heeft mijn manier van les geven steeds verder verbeterd. Ik geef een gevarieerd programma waarin warming-up, bewegen en meditatie een rol spelen."

AANMELDEN gaat via de docent zelf: 
Email:
 paulgrefte@sanqidao.nl
Tel: 06 410 279 15

 

Details cursus:
Voor volwassenen,18+
Op dinsdag:
- van 09:00-10:00 uur, of
- van 10.30-11.30 uur
Kosten: € 29,00 per maand
Duur: een cursusjaar, instromen kan altijd
Locatie: in lokaal M1, in het souterrain
Docent: Paul Grefte
Start: elke dinsdagochtend

 

meer uit agenda
Taiji Tao, QiGong & meditatie