Home  /  Agenda  /  Archief  /  The Only son
4
dec

The Only son

Prachtige Nederlandse documentaire


Winnaar IDFA publieksprijs 2012

De toekomstplannen van de Tibetaanse Pema staan onder grote druk. Net als vier van zijn vijf zussen wordt hij op jonge leeftijd naar een kindertehuis in Kathmandu gebracht. Nu, jaren later, vragen zijn traditionele ouders het onmogelijke van hem; zij willen dat hij terugkomt. De verwesterde Pema studeert inmiddels in Nederland en kan zich een toekomst in Kathmandu niet meer voorstellen.
Samen met zijn zusjes, van wie één is opgegroeid bij adoptieouders in Nederland, brengt Pema een bezoek aan het afgelegen gehucht, dat alleen na een tiendaagse voettocht door de bergen te bereiken is. Hij hoopt zijn ouders op andere gedachten te brengen.

Na een hartelijk weerzien lopen de spanningen al gauw op: de ouders rekenen erop dat hun enige zoon zijn verantwoordelijkheid neemt, trouwt met een lokaal meisje en het land zal beheren. Maar Pema ziet geen leven voor zichzelf in het afgelegen gebied, zonder computer of boeken, en wil ook zijn zusjes behoeden voor een dergelijk lot. Toch wil hij ook zijn ouders niet in de steek laten.

Filmhuis Borne heeft voor deze ontroerende documentaire een bijzondere gast uitgenodigd, Sumchog Kersbergen, de zus van Pema, de jongen waar de film over vertelt. Na afloop van de film beantwoordt zij graag vragen die tijdens de film ongetwijfeld zullen ontstaan.

Over Sumchog Kersbergen:
Sumchog Kersbergen (1990) werd geboren in Dolpo, hoog in de afgelegen Himalaya in Nepal. In mei 1996 wordt zij samen met een andere broer en zus door Nederlandse ouders geadopteerd. Zij wordt geadopteerd omdat zij ernstige brandwonden op haar hoofd had. In het brandwondencentrum Beverwijk wordt Sumchog 2 keer geopereerd en krijgt zij een haartransplantatie. Inmiddels woont zij nu 16 jaar in Nederland. Voor Pema en andere kinderen  is een humanitaire hulpstichting opgericht toen  Sumchog 15 jaar was. Al meer dan 7 jaar zet Sumchog zich in om kinderen in haar geboortestreek Dolpo, op 4.500 m hoogte in de Himalaya, te helpen met onderwijs.

Lees meer over Sumchog op Sumchog-Kersbergen

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (€ 5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

Regie: Simonka de Jong

 

 

 

 

 

meer uit agenda
The Only son