10
apr

The Turin Horse

Episch drama


Het minimalistische drama opent met een tekstje over de anekdote dat Nietzsche in 1889 in Turijn krankzinnig werd toen hij een voerman een paard zag afranselen. De introductie eindigt met de opmerking dat we niet weten wat er met het paard is gebeurd.

 

The Turin Horse beantwoordt deze vraag. Het paard wordt gekocht door een oude alcoholstoker, die er na een lange tocht over de Hongaarse poesta mee thuiskomt. Thuis is een vervallen boerenhuisje, waarin de man met zijn dochter een armoedig leven leidt. De gierende storm rond het krot, dat op een onmetelijke lege vlakte ligt, is een slecht voorteken.

 

Zoals in iedere film van Béla Tarr is het leven van de personages teruggebracht tot overleven: opstaan, water halen uit de put, uit het raam staren, zitten, een aardappel eten — we zien tot stilstand gekomen levens.

 

De sfeer van onheil wordt intenser als een man, die om een fles drank komt vragen, een koortsig ondergangsverhaal afsteekt. De "gedegeneerde mens", maar ook God, is verantwoordelijk voor "de meest afschuwelijke schepping die je je kunt voorstellen", hypert hij. Nadat later de alcoholstoker zigeuners, die hun dorst willen lessen met water uit zijn put, heeft weggejaagd, ("Ik ruk jullie darmen eruit"), gebeuren er vreemde zaken: het paard wil niet eten, de put valt droog en de olielamp doet het niet meer. Zelfs de sintels van het fornuis doven.

 

In deze zwanezang van Béla Tarr, de Hongaarse grootmeester van de trage cinema, luiden een wild paard, een storm en jankende cello's het begin van het einde in. In prachtige takes toont hij het leven van een vader en dochter en de ondergang van Gods schepping.

 

Aanvang: 20.30 uur

Entree: € 8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

 

 

 

 

meer uit agenda
The Turin Horse