22
mei

The best Exotic Marigold Hotel

Seizoens uitsmijter met Britse toppers


Zeven Britse gepensioneerden met uiteenlopende levens en karakters worden geconfronteerd met een marginaal bestaan als vijfenzestigplusser, troosteloze aanleunwoningen en bemoeizuchtige (schoon)zonen. Elk van hen komt in deze levensfase voor een moeilijke keuze te staan.

 

Op die leeftijd plan je niet vooruit, “I don’t even buy green bananas”, horen we Muriel zeggen. Maar als ineens een gelikte reclamefolder een luxueus resort in India aanprijst, het Best Exotic Marigold Hotel, pakken ze stuk voor stuk halsoverkop hun koffers. De oudjes gaan hun geluk beproeven aan de andere kant van de wereld.

 

Als eerste is daar de sympathieke Evelyn. Haar recentelijk overleden man heeft haar achtergelaten in eenzaamheid en afhankelijkheid, maar ook in een huis dat ze niet meer kan betalen. Hork Muriel zou het niet in haar hoofd halen haar woonplaats te verlaten, ware het niet dat ze in India meteen een nieuwe heup kan krijgen terwijl ze in eigen land op de wachtlijst moet. De ouwe vrijster is een zuurpruim van de bovenste plank: egocentrisch, onuitstaanbaar en ronduit racistisch.

 

Rechter Graham, als enige eerder in India geweest, wordt meteen als de leider van de groep beschouwd. Terwijl nou juist zijn motieven om naar het Oosten af te reizen niet helemaal duidelijk zijn. Het reisgezelschap is niet compleet zonder het echtpaar Douglas en Jean, een huwelijk waarin zij de broek aanheeft en hij alles al veel te lang laat en toelaat.

 

En dan zijn daar nog de vrouwenmagneet Norman en mannenverslindster Madge, die door een gemeenschappelijke zoektocht naar hartstocht aan dezelfde bar belanden en aldus geconfronteerd worden met hun opgetrokken maskerade, hun stijgende leeftijd en daarmee dalende kansen.

 

Alle zeven hebben zo hun eigen redenen voor het maken van de reis en hun zaken om mee in het reine te komen. Eenieder is op zoek naar iets, of het nu zelfredzaamheid, boetedoening of een vermogende maharadja is. Aangekomen bij het hotel blijkt van de beloofde luxe maar weinig waar te zijn.

 

Waar uitbater Sonny een mondain resort ziet, ziet ieder ander een stoffig bouwval. De piepjonge eigenaar is vastberaden het project dat zijn vader startte tot een goed einde te brengen, hij zal van het hotel een succes maken. De charmante Sonny kan het niet lang kwalijk genomen worden en het bejaarde genootschap ziet zich genoodzaakt er het beste van te maken.

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (€ 5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

meer uit agenda
The best Exotic Marigold Hotel