7
t/m 13 sep

Tijd voor Taal!

Week van de Alfabetisering


Als je veel leest, merk je sneller wat er in de wereld om je heen gebeurt. Je krijgt informatie die je nodig hebt om echt mee te doen in de samenleving. Niet alleen d.m.v. het gedrukte woord, maar ook via het digitale circuit (denk maar aan het begrijpen van een woningsite, online formulieren en cursussen). Ook is taal gewoon een 'must' om aan werk te komen, je werk te kunnen doen en te groeien in je functie. Nog altijd is het zo dat veel mensen (ongeveer 1 op de 9 volwassenen) onvoldoende kunnen lezen en schrijven om te kunnen participeren in de samenleving: een mail sturen, een bijsluiter lezen, een treinkaartje kopen, een formulier van de gemeente invullen. Allemaal zaken en informatie die van belang zijn. Dat weet onze Bornse bibliotheek maar al te goed en wil daarom zoveel mogelijk informatie beschikbaar én toegankelijk maken; zoveel mogelijk informatie en digitale vaardigheden delen met zoveel mogelijk mensen. Want laaggeletterdheid zorgt  voor persoonlijke problemen op de arbeidsmarkt en in het dagelijks leven. 

De Nederlandse Week van de Alfabetisering 2014 was een overweldigend succes. Er waren bijna 4.000 activiteiten tijdens de Week, verspreid over het hele land. Heel veel mensen maakten Tijd voor Taal! De Stichting Lezen en Schrijven, initiatiefnemer van deze week, wil een impuls geven aan het verminderen van laaggeletterdheid in Nederland.

Lezen en schrijven is essentieel voor de toekomst van iedereen. Samen kunnen we veel doen om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven een stap vooruit te helpen. Of dat nu gaat om het leren van een nieuwe taal of om het verbeteren van het Nederlands. 

Van 7-13 september is er in onze Bornse bibliotheek extra aandacht voor taal. Met voorleessessies ''Woezel & Pip'' voor dreumesen en peuters, een Taalcafé met High Tea, een film, een poezieavond, EN de opening van ons splinternieuwe TaalHuis, en meer, brengen we taal dichter bij de mens en de mens dichter bij de taal. 

 

 

meer uit agenda
Tijd voor Taal!