29
jan

Borne doet PoŽzie 2.0 - 29/1

Avond voor de Poezie


Beste Poëzievrienden!

Wij hopen dat het jullie goed gaat! Een bericht van ons, Borne doet Poezie, om jullie op de hoogte te brengen van onze ideeën over de komende poëzie-activiteiten. Want wij hebben ons niet geheel stil laten leggen door de omstandigheden. Wij hebben vooruitgekeken, mogelijkheden bekeken om het vuurtje van de poëzie smeulend te houden, en misschien zelfs aan te kunnen wakkeren.


Omdat onze Poëzieavonden op podium Sterrenstof bij het Kulturhus nu niet mogelijk zijn, hebben wij ervoor gekozen om dit seizoen eenmalig in de grote zaal van het Kulturhus een grootse ‘Avond voor de Poëzie’ te organiseren. Mochten wij in januari weer bij elkaar kunnen komen, dan hebben wij voor de vrijdagavond in de Nationale Week van de Poëzie 2021 een prachtig programma samengesteld, met een klinkende naam als gastdichter, poëtische muziek en de presentatie van de bundel ‘Borne doet Poëzie’.

Zet de datum alvast in jullie agenda! (alles uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom Covid19).

Thema van de negende Poëzieweek: SAMEN, poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen.
''We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onderuit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie.”

Schrijf je mee?
De komende periode zullen wij een paar keer TIPS geven voor het opdoen van inspiratie en over het proces van het bouwen van een gedicht. Ook bieden wij de mogelijkheid voor tekstcoaching.

Neem een vel papier en associeer al schrijvend bij het woord ‘SAMEN’: mensen, dingen die je samen kunt doen, voorwerpen, gebeurtenissen, kleuren, natuurelementen, woorden. Kies uit dit rijtje 1 woord dat je bevalt. Zet dit midden op een nieuw leeg vel en associeer er om heen: geuren, geluiden, beelden, smaken, gevoel, momenten, plekken, handelingen, gedachten. Streep aan welke associatie je kunt gebruiken en maak daarmee een ruwe tekst. Die hoeft niet direct perfect te zijn, het is een basis om op verder te gaan.

En hoe dan verder? De volgende TIP volgt...

Tekstcoaching
In de tweede week van december geven wij gelegenheid voor tekstcoaching. Of en hoe we dit kunnen organiseren in het Kulturhus, daarvoor moeten we de ontwikkelingen rondom Covid-19 even afwachten.

Veel schrijfplezier gewenst! Wij houden je op de hoogte.
Hartelijke groet van
Mirian Jacobs
Miriam Janssen
Ingrid de Vos
Monique Wilmer-Leegwater

 

meer uit agenda
Borne doet PoŽzie 2.0 - 29/1