24
feb

Cursus Leren Kunstkijken - Les 1

Interactieve cursus kunstgeschiedenis


In deze korte, interactieve cursus kunstgeschiedenis leert kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra je op een andere manier naar moderne en hedendaagse kunst kijken. In vier lessen leer je de basisprincipes van de kunstpsychologie en de belangrijkste stromingen vanaf 1950 tot nu te herkennen. Op een speelse manier wordt uitleg gegeven over de verschillende aspecten van het kijken en beleven van kunst.
 

In de eerste les duiken we in de bijzondere wereld van de kunstpsychologie. Deze is bepalend voor de manier waarop we een kunstwerk beoordelen. Alle objecten in onze omgeving worden razendsnel door onze herse-nen gescand en als bekend of onbekend ingeschat. Als we een voorwerp niet meteen herkennen kan dit een mogelijke bedreiging inhouden. Daardoor kan een kunstwerk dat we in eerste instantie niet begrijpen zelfs afstotelijk lelijk gevonden worden. De waardering stijgt pas zodra we de beeldtaal ervan kunnen lezen. In deze les gaan we opnieuw leren lezen, maar dan op een verrassende manier.
 

Hoe kan het dat een kunstwerk zoveel verschillende reacties oproept? Wat is de bedoeling van de kunstenaar en komt die boodschap ook echt over? En natuurlijk, de allerbelangrijkste vraag; Wat betekent kunst voor mensen?

Tijdens de vier lessen gaat Miranda op al deze en andere vragen dieper in en maak je kennis met enkele stromingen vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw die het verloop van de kunstgeschiedenis voorgoed veranderd hebben.
Beginnend bij het abstract expressionisme, één van de belangrijkste en meest grensverleggende kunststromingen binnen de twintigste eeuw, vervolgen we onze weg door de kunstgeschiedenis via Cobra, arte povera, land art en de conceptuele kunst naar het heden, 2020. Bij sommige wordt iets langer stilstaan dan bij andere, omdat deze van grotere betekenis zijn geweest binnen de ontwikkeling van de moderne kunst. Tijdens de lessen zul je ontdekken dat de kunst die in deze tijd ont-staan is vaak helemaal niet zo abstract is als ze in eerste instantie lijkt.

Deze cursus is voor iedereen bedoeld die zich interesseert voor kunst en kunstgeschiedenis en graag op een andere manier naar kunst wil leren kijken. Bij een volgende museumbezoek zul jemeer zien dan ooit tevoren


De cursusprijs bedraagt 75 euro. Inclusief koffie/thee, lesmateriaal en documentatie.

Plaats: Kulturhus Borne

Data: Woensdag 24 februari en op 3, 10 & 24 maart.

Tijd: 19.00 uur tot 21.30 uur.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: mirandanieuwenhuis@live.nl

 

PARELS UIT DE KUNST

kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra

in samenwerking met KULTURHUS BORNE

meer uit agenda
Cursus Leren Kunstkijken - Les 1