23
okt

Filmhuis - Leto

Themamaand ‘Muziek met een grote M’


126 min.
Drama, muziek, biografisch, romantiek
Regie: Kirill Serebrennikov, Frankrijk / Rusland, 2018

Leningrad, in de vroege jaren ‘80. Aan de vooravond van de perestrojka worden elpees van Lou Reed, Blondie en David Bowie het land in gesmokkeld; de bruisende underground muziekscene is in volle gang. Hier ontmoet de jonge muzikant Viktor de charismatische zanger Mike en zijn vrouw Natasha. Terwijl er tussen hen een bijzondere driehoeksverhouding ontstaat, willen de gedreven muzikanten met hun optredens de boel flink opschudden om rock ‘n roll in de Sovjet Unie voorgoed te veranderen. Biopic van twee cultfiguren uit de Sovjet Unie. Mike sterft in 1991 36 jaar oud aan overmatig drankgebruik en Viktor wordt door een verkeersongeluk niet ouder dan 28 jaar.

Leto beleefde vorig jaar in afwezigheid van de regisseur zijn wereldpremière in de hoofdcompetitie van Cannes. Kirill Serebrennikov werd vanwege aantijgingen over geldfraude aan het einde van de opnamen onder huisarrest geplaatst. Hij kon thuis nog wel de montage afronden. Na een periode van twintig maanden huisarrest is de regisseur in april 2019 op bevel van een rechter in Moskou vrijgelaten. In afwachting van zijn rechtszaak mag hij echter nog niet zonder toestemming van de politie Moskou verlaten.

De pers over Leto:
VPRO Cinema (★★★) 'Energieke ode aan artistieke vrijheid'
de Volkskrant (★★★★) 'Zomerse, frisse film'
NRC (★★★★) 'Weemoedige, vitale sfeertekening'
The Guardian (★★★★) 'Als een album met één of twee fantastische nummers'.

Themamaand ‘Muziek met een grote M’
Deze maand besteden we aandacht aan verschillende aspecten van de muziekwereld. We tonen een zingende en acterende Lady Gaga, een ode aan Queen, de muziekscene in de Sovjet Unie in de jaren ’80, en een opera vertolkt door thuislozen in Nederland. De avonden worden muzikaal omlijst met live-muziek.

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor Vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

 

Kaarten kopen
meer uit agenda
Filmhuis - Leto