21
sep

Opening Dementheek

Voor genodigden ''en petit comité''


Een dementheek is een advies- en uitleencentrum voor mensen met dementie en/of geheugenproblemen, familie, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in de zorg. De Dementheek is de plek in Bibliotheek Borne waar vanaf 21 september veel informatie en boeken te vinden zullen zijn over dementie. Een speciale collectie, samengesteld door de Bibliotheek in samenwerking met partners uit het Bornse Dementienetwerk.

Op dinsdagmiddag 21 september wordt de Dementheek officieel geopend ''en petit comité''; voor genodigden (mensen met dementie en hun partner/mantelzorger). Gezien de kwetsbaarheid van deze doelgroep, houden we de opening warm, klein en intiem in een aparte ruimte, Sterrenstof.

Voor mensen met dementie en mantelzorgers
De Dementheek is onmisbaar voor mensen met dementie, of zij nou thuis of in een zorginstelling wonen. Maar niet alleen mensen met dementie worstelen met de vraag hoe je hier mee omgaat. Dat geldt ook zeker voor hun naaste omgeving. De Dementheek is even goed voor hen, of ze nou een dierbare, zorgverlener of mantelzorger zijn.

Materialen
In de Dementheek zijn boeken te vinden over geheugenproblemen, zorg voor mensen met dementie, (foto)boeken over vroeger, met onderwerpen die herinneringen oproepen.

Openingstijden
De Dementheek is geopend tijdens de openingstijden van het Kulturhus.

Waarom doet Bibliotheek Borne dit?
In Borne wonen in 2020 naar verwachting 550 dementerenden, dit kan oplopen naar ongeveer 810 in 2040. Het is enorm belangrijk dat er voldoende informatie is te verkrijgen hoe je hier mee om kunt gaan. De doelgroep vraagt om een specifieke benadering, iets wat met behulp van de materialen uit de Dementheek een stukje makkelijker wordt gemaakt.

Stichting Samen Dementievriendelijk
Bijna alle medewerkers van Kulturhus Borne hebben de online-training “Goed omgaan met dementie” gevolgd. De trainingen worden gegeven door de Stichting Samen Dementievriendelijk. Deze stichting wil Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Daarom bieden zij trainingen 'Omgaan met dementie'. Online, maar ook op locatie.
 

Samen Dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Theatervoorstelling voor mantelzorgers en vrijwilligers op 17 november!
Speciaal voor mantelzorgers en/of vrijwilligers wordt er op 17 november een theatervoorstelling over dementie georganiseerd in het theater van Kulturhus Borne. De titel luidt: ‘WAAR GA JE HEEN?’ Deze mooie, herkenbare en leerzame theatervoorstelling wordt gespeeld door Theater Aan De Lijn. De voorstelling gaat over het lange en vredige huwelijk van Mia en Wim, tot dat Mia zich anders gaat gedragen. De communicatie tussen de twee gaat steeds stroever. Wat is er aan de hand? Heeft ze een burn-out? Is ze in de overgang? Na de diagnose dementie is de belangrijkste vraag: hoe nu om te gaan met Mia? Mia en Wim maken inzichtelijk waar het mis kan gaan en hoe het beter kan. Of de acceptatie en aanpassingen lukken, kunt u zien tijdens de voorstelling. Na de voorstelling is er een nagesprek over de inhoud.
 

Meer informatie en/of opgeven voor deze voorstelling? Klik dan op deze link!

meer uit agenda
Opening Dementheek