Brigitte de Leeuw: dwarsfluit.

Mijn naam is Brigitte de Leeuw. Geboren in Zaandam, woon ik met mijn man en twee kinderen al heel wat jaartjes in Enschede. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken, te wandelen, te zwemmen en te sporten. Ook houd ik van koken en lekker eten.

Vanuit de AMV-les ben ik blokfluit gaan spelen. Op mijn 14e kreeg ik mijn eerste dwarsfluit. Mijn grote voorbeelden waren Thijs van Leer, Jean-Pierre Rampal en Chris Hinze. Ik volgde fluitlessen op de muziekschool in Zwolle en zat bij de plaatselijke muziekvereniging Crescendo in Ommen. Na een paar jaar ging ik op aanraden van mijn fluitjuf naar een docent in Meppel, om vervolgens toelating te doen op het Conservatorium. In 1995 behaalde ik mijn diploma.

Dwarsfluit is een veelzijdig instrument. Je kunt het solo bespelen of met een begeleidend instrument. Maar het kan ook in een harmonie- of symfonieorkest. Het is leuk om verschillende stijlen te spelen. In de les besteden we aandacht aan klassieke stukjes, maar ook bekende popliedjes. Wanneer je in een orkest gaat spelen, oefenen we ook de orkestpartijen.

Het moeilijkste van de dwarsfluit is om een mooie toon maken. De grepen zijn relatief eenvoudig. In de eerste paar lessen leer je om een toon te blazen op het kopstuk. Omdat een dwarsfluit een niet zo heel moeilijk instrument is, kun je al vrij snel liedjes spelen met een CD. In het 2e jaar kun je al in het jeugdorkest van een harmonieorkest meespelen. Het is leuk om met anderen muziek te maken. We nemen deel aan voorspeelmomenten zoals Open Podium, kerstconcert of einduitvoering. Zo laten we ook andere mensen genieten van onze muziek. Ook kun je er voor kiezen om aan een concours (muziekwedstrijd) deel te nemen.

Al vanaf 6 jaar kun je beginnen met dwarsfluit. De fluiten zijn aangepast aan grote en kleine mensen. Het is aan te bevelen om een dwarsfluit in het eerste jaar te huren bij een muziekwinkel. Wanneer je besluit om een dwarsfluit kopen, is het raadzaam om dat samen met jouw docent te doen. Bij een harmonievereniging krijg je de dwarsfluit te leen.

Je kunt alléén les nemen of met meer mensen tegelijk. Dat is afhankelijk van wat jezelf wilt. Kies je ervoor om in een groepje of duo les te nemen, dan speelt de leeftijd een belangrijke rol. Het leeftijdsverschil mag namelijk niet te groot zijn.

Op de muziekschool hebben we ook een dwarsfluitensemble voor volwassenen. Heb je een dwarsfluit in de kast liggen waar je ooit les op hebt gehad? En lijkt het je wel wat om weer te gaan spelen? Het doel van dit ensemble is gezellig samen meerstemmige muziek maken. We komen 1 keer in de 14 dagen bij elkaar. Nieuwsgierig? Doe een keertje mee!

De mogelijkheid bestaat op de muziekschool om muziekdiploma A, B, C en D. Daarvoor moet je een examen afleggen. Een examen bestaat uit een theorie en praktijk. De fluitlessen zijn zo opgebouwd dat je aan examens mee kunt doen. Jij bepaalt of je aan examens deel wilt nemen en de snelheid waarmee je dat doet. De docent geeft aan of het examen haalbaar is.

Ben je enthousiast om de dwarsfluit te willen proberen, vraag dan een proefles aan !