Niels Pol: Hobo

“Als je de hobo hoort, ben je verliefd... “

De klank van de hobo herken je uit duizenden, hoe groot het orkest ook is, hoe luid er ook gespeeld wordt, de hobo herken je direct. Van alle instrumenten is de hobo degene met de meest bijzondere toon. Zo heb ik op jonge leeftijd een opname beluisterd van Peter en de Wolf en wist ik ook al snel dat ik hobo(de eend in het sprookje) wilde leren spelen.

De hobo is een solistisch instrument maar wordt vooral ook gebruikt in symfonie- en harmonieorkesten en in kleinere ensembles.

De hobo is een houten blaasinstrument waarbij je de lucht door een rietje blaast, dat de hoboïst tussen de lippen neemt. Een riet bestaat uit een dubbel gevouwen stukje riethout dat de hoboïst uiteindelijk zelf leert te maken. Tot die tijd kun je uiteraard bij de docent terecht voor rieten.

De lessen voor hobo vinden meestal individueel plaats. De ontwikkeling van de leerling staat in de lessen voorop, hierop past de docent de muziekkeuze en aanpak aan. Vanaf ongeveer 7 jaar kun je beginnen met hobospelen. Het plezier en de vorderingen hangen natuurlijk ook af van wat er na de les wordt geoefend. Hobo is misschien wel het mooiste instrument, maar niet het makkelijkste!

Naast lesgeven speel ik regelmatig bij verschillende orkesten, zoals het Phion(Het orkest van Gelderland en Overijssel), het Van Wassenaer Consort en mijn eigen ensemble, Ensemble de Nootzaak. Met Ensemble de Nootzaak spelen we regelmatig bij verschillende kamermuziek series en theaters. Het samen instuderen, repeteren en het spelen van concerten met anderen in een orkest of in kleinere ensembles is iets waar ik ontzettend gelukkig van word. Het geeft je namelijk de kans om samen met anderen te werken aan iets heel moois.

Mocht je willen beginnen met hobo lessen of graag een gratis proefles aanvragen, neem dan vrijblijvend contact op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograaf: Ernie van Beek