Eleonora Volkert: klassieke zang 

''Mijn naam is Eleonora Volkert, geboren en getogen op het mooie Waddeneiland Ameland. Al weer heel wat jaren woon en werk ik in de Hof van Twente in een dertiger jaren huis waar ik mijn hart kan ophalen aan klussen. Ook tuinieren vind ik heerlijk al ziet mijn tuin er vooral uit als een nonchalante Engelse landschapstuin. Ik ben graag creatief bezig maar ik ben vooral graag op pad met mijn honden waar ik af en toe een nestje mee fok.

Tijdens mijn opleiding voor basisschooldocent in Zwolle kreeg ik les van een studente klassieke zang en voor mij begonnen de puzzelstukjes op zijn plek te vallen. Ik ging na mijn examen meteen door naar het conservatorium. Hoewel ik graag luister naar Eva Cassidy, Adèle en bijvoorbeeld Celtic Woman  is klassieke zang helemaal mijn ding. Ik heb ook jaren met veel plezier als soliste op diverse podia in binnen-en buitenland gewerkt. Gaandeweg werd ik steeds vaker gevraagd om zangles te geven en ik merkte dat ik daar ook talent voor had. Ik vind het geweldig om mensen te helpen hun passie , zingen, zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen.Mijn lespraktijk begon te groeien en ik werd al gauw gevraagd stemvorming te geven aan kamerkoor Enchanté. Uiteindelijk werd dat mijn eerste koor als dirigent. Daarna volgde nog een koor in Diepenheim.

Mijn derde koor werd Cantabile, het vrouwenkoor van de muziekschool-afdeling van het Kulturhus in Borne. Prettig van dit koor is dat het overdag repeteert want ’s avonds heb ik koor numero 2. Kort na mijn aanstelling had het koor haar 25-jarig jubileum en dat vierden we met een High Tea-concert in de grote zaal van het Kulturhus, een prachtig en geslaagd concert!  En dan heb ik het nog niet gehad over de mooie Kerstoptredens in de Zwanenhof  en de gezellige fietstochtjes waarmee een zangseizoen werd afgesloten of begonnen.

In 2013 werd ik vrij onverwacht maar niet met minder plezier docent klassieke zang in Borne.

Mijn basis is de klassieke zang(techniek) en van daar uit help ik een leerling zijn/haar stem te ontwikkelen. Een goede techniek, is mijn ervaring, vergroot het plezier in zingen, het zelfvertrouwen en de mogelijkheden voor wat betreft het repertoire of dat nu klassiek, cross-over of iets uit het lichte genre is. Dat heeft er al toe geleid dat leerlingen van mij bij goede, professionele opleidingen zijn terecht gekomen zowel voor klassiek als musical. De meeste van mijn leerlingen echter, zingen gewoon als hobby. Jong en ook ‘wat ouder’ vindt zijn/haar weg naar mijn leskamer en vandaar eventueel naar een koor of band. Een les wordt begonnen met een oefening om de stem op te warmen maar ook om de techniek te verbeteren. Daarna is het tijd voor een zangnummer, een klassiek lied of bijvoorbeeld iets van Celtic Woman. In overleg, uiteraard maar ik zal daarbij zeker ook repertoire aanreiken dat tot het verleggen van grenzen prikkelt.

O ja en ik wil graag dat leerlingen zich laten inspireren door de inhoud: de techniek moet het mogelijk maken om uiteindelijk met je hart te kunnen zingen, als solist, als duo, in een koor…. Wat is mooier dan dàt!''