Jan Dam: viool.

''Ik ben geboren en getogen in Enschede. Tijdens mijn schoolperiode op het voortgezet onderwijs werd muziek maken en het vioolspelen in het bijzonder steeds belangrijker voor mij. Het was dan ook geen moeilijke keuze om na het behalen van het Atheneum B diploma naar het conservatorium te gaan. Na de studietijd in Maastricht heb ik aan verschillende muziekscholen mogen werken tw Curacao, Aruba, Berkelland, Rijssen en Borne. Toen mijn functie op de Nederlandse Antillen werd opgeheven, zijn mijn vrouw en ik teruggegaan naar Nederland. Al snel vond ik een baan aan muziekschool de Triangel te Berkelland en heb ik een tweede studie nl Altviool aan het conservatorium te Enschede afgerond, evenals de cursus Ensembleleiding. Naast de functie als viooldocent ben ik altijd actief gebleven op het uitvoerende vlak binnen kamermuziekensembles en in orkesten.

Voor mij is het mogen werken met kinderen altijd een feest. Het ontdekken van de manier om de beste klank uit een viool te halen blijft een uitdaging en fascineert mij enorm. De laatste jaren mag ik dit werk ook projectmatig binnen het basisonderwijs doen en dit is een geheel nieuwe ervaring voor mij. Klassikaal vioolonderwijs blijkt tijdens de eerste weken goed mogelijk, waarmee de toegankelijkheid van instrumentale muziekeducatie enorm groeit.

Sinds 2010 werk ik met veel plezier in de muziekschool van Kulturhus Borne. Ik hoop binnen een paar jaar een flinke vioolafdeling opgebouwd te hebben, waardoor ensembles en orkesten met veel strijkers in Borne mogelijk worden.''