Kulturhus Borne haakt aan bij Stichting Sociaal Twente
Een ander voorthelpen, dat vinden wij in de gemeente Borne mooi. De inwoners van de gemeente Borne hebben het noaberschap hoog in het vaandel staan. Daarom haakt Kulturhus Borne aan bij een nieuw goed doel in Twente, dat zich als een olievlek aan het uitspreiden is over de regio: Stichting Sociaal Twente.

Deze stichting draagt er zorg voor dat ''per locatie'' ondernemers en inwoners ‘in natura’ bijdragen aan een geheel verzorgde vakantie voor mensen, die door omstandigheden niet voldoende geld hebben om een week zomervakantie te kunnen betalen. Vanaf 2020 hopen we het mooie Borne/Hertme/Zenderen ook als vakantielocatie aan te kunnen bieden. Kulturhus Borne heeft zich aangemeld als ''locatiebeheerder'' voor dit goede doel.

Zowel de opbrengst van de verkoop van de taarten van de Taartenbakwedstrijd op 8 december, als de deelname- en entreegelden van de POPkwis op 21 december a.s. wordt gedoneerd aan stichting Sociaal Twente.

Het ontstaan van Stichting Sociaal Twente
In 2017 is in Vasse een pilot opgezet; ‘Sociaal Vasse’ genaamd. Ondernemers en inwoners uit Vasse droegen ‘in natura’ bij aan een geheel verzorgde vakantie voor mensen, die door omstandigheden niet voldoende geld hadden om een zomervakantie te kunnen betalen.

De pilot Sociaal Vasse was zomer 2017 een groot succes: het gastgezin was zeer tevreden en de kinderen hebben er tot op heden leuke vakantievriendjes aan overgehouden. Ook vanuit de inwoners, ondernemers en politiek kwamen veel positieve reacties.

In samenwerking met Coöperatie Zorgondernemers Twente werden in 2018 4 gezinnen, en in 2019 5 gezinnen, blij gemaakt met een welverdiende vakantie op verschillende locaties in Twente, dankzij de bijdrage van ondernemers die een vakantieplekje beschikbaar hebben gesteld. De vakanties vonden plaats in Oldenzaal, Rossum, Almelo en Vasse en in 2019 ook in Haaksbergen. Vanaf 2020 hoort Borne (en Hertme en Zenderen) hier ook bij; zoals gezegd, Kulturhus Borne heeft zich gemeld als ''locatiebeheerder'' voor dit goede doel.

In 2019 is de Stichting Sociaal Twente opgericht. De stichting heeft een bestuur, bestaande uit inwoners van Vasse en uit leden van Coöperatie Zorgondernemers Twente.

De deelnemende gastgezinnen 2018 en 2019 kwamen uit het netwerk van Zorgondernemers Twente. Vanaf 2020 wordt geprobeerd dit ook mogelijk te maken voor de 14 Twentse gemeenten. WMO consulenten kunnen dan ook een aanmelding bij de stichting indienen.

 

Werkwijze
Om de anonimiteit van de vakantiegangers zoveel mogelijk te waarborgen wordt voornamelijk met ''in natura'' (cadeaubonnen) gewerkt. Voorbeelden zijn: bijdrage huurfietsen, een lunch- of dinerbon, een ijscobon, vrijkaartjes voor het zwembad, een bioscoopbon, een kappersbon, een tegoedbon voor een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een terrasbon of een entreekaartje voor de speeltuin. De vakantielocatie, dat is meestal een huisje, wordt gefinancierd door geldelijke donaties aan de stichting. Het is uiteraard mogelijk om gezamenlijk met buren, vrienden, kennissen, collega's een donatie te doen.

Ieder vakantiegezin ontvangt bij aankomst op de vakantielocatie een goed gevulde vakantiemap, met hierin algemene informatie over Sociaal Twente, met alle cadeaubonnen, informatie over de omgeving zoals leuke activiteiten, wandel- en fietsroutes, iets zakgeld voor de hele week en een feedbackformulier. Indien het budget dit toelaat, ontvangt elk gezin na afloop van de vakantie nog een mooie herinneringsfoto op canvas.

Financiële sponsoring is daarom ook van harte welkom; deze kunnen worden omgezet naar tegoedbonnen, en/of gebruiken voor (een bijdrage in) de locatiekosten en een leuke vakantiefoto.

Motto: Kleine moeite, groot plezier!

Meer informatie Stichting Sociaal Twente
Voor informatie over het initiatief en de stichting kunt u contact opnemen met Daphne Voorhuis (voorzitter/coördinator) via: info@sociaaltwente.nl

Hier vind u ook meer informatie: www.sociaaltwente.nl