BoekStart
Baby’s en dreumesen (0-2 jaar) Voor baby’s en dreumesen hebben we stoffen en kartonnen boekjes. Al spelend ontdekt je baby wat een boekje is en samen heb je veel plezier met het bekijken van de plaatjes. Voorlezen is leuk voor elke leeftijd en bovendien goed voor de taalontwikkeling. Maar welk babyboekje kies je? Kijk hier voor leuke tips of op boekstart.nl   

Prentenboeken
Op de rug van de boeken zit een (geel) etiket: AP betekent voor peuters (tot 4 jaar) en AK is voor kleuters (vanaf 4 jaar). Uiteraard is dit een richtlijn, laat je kind vooral ook zelf kiezen wat hij of zij leuk vindt. De prentenboeken zijn geordend op de eerste letter van de achternaam van de schrijver.

Voorleesboeken
15 minuten (voor)lezen per dag kan 1.000 nieuwe woorden per jaar opleveren. Maar (voor)lezen is vooral ook heel leuk.
Voor peuters en kleuters hebben we een groot aanbod voorleesboeken, sprookjes en boeken met versjes en liedjes. De voorleesboeken zijn voorzien van een blauw etiket en staan geordend op de eerste letter van de achternaam van de schrijver.

Digitale prentenboeken
Het is mogelijk om thuis digitale prentenboeken te bekijken op www.bereslim.nl. Klik op biebactie—actiecode aanvragen. (handleiding)
Kijk voor leuke prentenboekenapps op www.bibliotheek.nl/apps.
Voorleesplezier heb je niet alleen met een boek maar ook digitaal!

Advies nodig? Vraag gerust de medewerkers van de bibliotheek, zij helpen je graag verder.

Je kind zit in groep 3 en leert lezen! Dat is een hele belevenis voor je kind.
De boekjes voor kinderen die leren lezen zijn voorzien van de letter ‘E’ op de rug: het zijn Eerste leesboeken. Daaronder staat een niveau aangegeven wat globaal aangeeft wanneer een kind een boekje kan lezen:

S: Start, de eerste 4 maanden
M3: Midden groep 3
E3: Einde groep 3
M4: Midden groep 4

A-boeken
Daarna gaan kinderen verder in de kast met A-boeken (tot 9 jaar) en staat het niveau niet meer overal op het etiket van het boek aangegeven. Laat kinderen vooral kiezen wat ze leuk vinden om te lezen en lees eventueel een klein stukje in het boek om te kijken of het niet te moeilijk is.

Veilig leren lezen
Op de meeste scholen leren kinderen lezen met de methode ‘Veilig leren lezen’, de Kim versie. Zelf een boek lezen, dát is wat kinderen willen in groep 3. Naast de leesboekjes die bij de kernen horen, zijn er aanvullende leesseries bij Veilig leren lezen om kinderen veel te laten lezen op hun eigen niveau. Bij iedere kern zijn extra leesboeken beschikbaar voor maan-, zon- en sterniveau.

  •  Maantjes: voor kinderen die in groep 3 stap voor stap leren lezen.
  •  Zonnetjes: voor kinderen die sneller leren lezen.
  •  Sterretjes: voor kinderen die wat meer tijd nodig hebben om het lezen onder de knie te krijgen.
  •  Raketjes: voor kinderen die het leren lezen erg makkelijk oppakken maar voor wie ‘zon’ nog net iets te hoog gegrepen is, is er de raket methode. Zij   krijgen extra uitdaging om hun leesontwikkeling zelfstandig te versnellen.AVI-lezen: veelgestelde vragen

Thuis
Het is fijn als het leren lezen met plezier gaat. Zelf lezen, samen lezen en voorlezen: het is leuk en belangrijk!
Er zijn speciale samenleesboekjes die ouder en kind samen kunnen lezen. Door voor te lezen zorg je ervoor dat je kind echt plezier in lezen krijgt.

Makkelijk lezen boeken
Voor kinderen die moeite hebben met lezen wordt lezen een makkie met Makkelijk Lezen Boeken. Zo blijft lezen leuk! De Makkelijk Lezen Boeken voor kinderen staan niet apart maar je vindt ze tussen de B en Informatieve boeken. Ze zijn herkenbaar aan de Makkie sticker.

makkie sticker op boeken

Bij het uitzoeken van het juiste leesboekje helpen de medewerkers van de bibliotheek je graag verder.

B-, C boeken

  •  B: Van 9 tot 12 jaar
  •  C: Voor 12 jaar en ouder

B-, C- boeken zijn op alfabetische volgorde in de kasten geplaatst.

Pictogrammen
Op het kleine etiket op de rug van leesboeken en andere fictie zie je een pictogram dat het genre aangeeft. Als je daar op let haal je gemakkelijk een boek van de plank van het genre dat je zoekt. In het overzicht hieronder zie je alle pictogrammen en hun betekenis.

Hoe zoek je een boek

Informatieve boeken

  •  AJ: Informatieve boeken tot 9 jaar
  •  J: Informatieve boeken vanaf 9 jaar

Informatieve boeken vind je in de Bibliotheek per rubriek bij elkaar, gesorteerd op trefwoord. Elke rubriek heeft een eigen gekleurd symbool, dat je vind op het etiket op de rug van het boek. De betekenis daarvan vind je in het overzicht hieronder. Het trefwoord zie je boven het symbool op het etiket. Ook hier weer boeken met een Makkie sticker.

Informatieve boeken symbolen