Boekenweek 2023: Ik ben alles

11 t/m 19 maart

Boekenweek 2023: Ik ben alles

Denken aan “jij” en je eigen identiteit tijdens de Boekenweek in de bibliotheek Borne.

Kom tijdens de Boekenweek van 11 tot en met 19 maart naar de bibliotheek in Kulturhus Borne en ontdek nog meer over je eigen identiteit met behulp van onze talloze boeken. Want hoe beter wij onszelf leren kennen, hoe beter wij ook anderen kunnen begrijpen.

Met het thema van dit jaar ‘’Ik ben alles’’ staan je eigen identiteit en “jij” centraal tijdens de 88e editie van de Boekenweek. We kijken naar wie wij zijn als individu, welke rollen we vervullen in het leven en in verschillende situaties, zowel online als offline. Tijdens de Boekenweek kun je je laten meeslepen door in de huid te kruipen van allerlei verschillende personages. Ontdek de talloze karakters en verhalen die je te wachten staan in de boeken van onze bibliotheek en ontdek de veelzijdigheid van je eigen identiteit en wie weet wat je nog kunt leren over je jezelf.

Activiteit
Ook brengt het Kulturhus een eigen ode aan het Boekenweek-thema “Ik ben alles” door de volgende activiteit te organiseren:

Fotoshoot Wat een portret
Fotoclub Borne en de bibliotheek van het Kulturhus slaan de handen ineen en organiseren een foto-expositie. Inwoners van de gemeente Borne (18 jaar en ouder) zijn uitgenodigd om zichzelf op de foto te laten zetten. Met de vraag: Welke artiest zit in jou? Artiest in de breedste zin van het woord: kunstenaar, muzikant, theatermaker, componist, celebrity, schrijver, uitvinder, icoon. Welke artiest zit er in jou en waarom? Wat inspireert jou aan deze persoon? Je bepaalt zelf of je letterlijk in de huid kruipt van jouw held (m/v) middels kleding en make-up, of dat je je au naturel laat fotograferen. It’s totally up to you.

Data fotoshoot
Er zijn twee fotoshoots gepland waarop jij jouw gratis portret kunt laten maken door een fotograaf van Fotoclub Borne

  • Zaterdag 11 maart tussen 9.30-12.00 uur
  • Woensdag 15 maart tussen 19.00-21.30 uur

Meer informatie en aanmelden: https://www.kulturhusborne.nl/programmadetails/wat-een-portret/

Over de campagne
De Boekenweek is het grootste jaarlijkse lezersfeest van Nederland. Er is een boek voor iedereen; om jezelf te herkennen in een karakter of juist in de schoenen te staan van een personage in een compleet onbekende situatie. Boeken stellen ons in staat om ons onder te dompelen in bekende maar ook juist nieuwe situaties en leert ons nieuwe perspectieven. Literatuur geeft de vrijheid aan lezers om de veelzijdigheid van hun identiteit te verkennen door middel van hun inlevingsvermogen. Hierdoor leren wij onszelf en anderen beter kennen. Met z’n allen maken we de Boekenweek tot het grootse en inspirerende lezersfeest van Nederland. Van de Boekenweek krijg je zin om te lezen! 

Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder
Het Boekenweekgeschenk van dit jaar draagt de titel De eerlijke vinder en is geschreven door Lize Spit:

Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.

Bekijk hier alle boeken van Lize Spit in onze collectie.

Boekenweekessay
Het Boekenweekessay draagt dit jaar de titel Boto Banja en is geschreven door Raoul de Jong:

Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. Zij, veelal nazaten van slaafgemaakten, staken in de eerste helft van de vorige eeuw als vrije mensen zeeën en oceanen over om hun plek in de wereld op te eisen. Ondeugende eenlingen die, als je goed kijkt, niet alleen staan maar onderdeel zijn van een groots netwerk van verhalen, rituelen, geschiedenissen en dromen. Wat kunnen wij van hen leren over wat het betekent om een vrij, onbegrensd mens te zijn en over hoe we dat, ondanks de grenzen die de maatschappij soms voor ons opwerpt, kunnen blijven?

Bekijk hier alle boeken van Raoul de Jong in onze collectie.

Boekenweek Top 25
Ben je op zoek naar boekentips rondom het thema Ik ben alles? Verschillende uitgevers stelden in samenwerking met een panel van boekverkopers een top 25 samen.

Bekijk hier de Boekenweek top 25.

 

Datum: 01 maart 2023