Wat staat er op het programma

woensdag 12 april 2023
film
Hit the Road

Hit the Road

Filmhuis Borne
Aanvullende informatie:

Themamaand april 

Hedendaagse Iraanse cinema 

Iran is een land dat ondanks de censuur een internationaal geroemde onafhankelijke hedendaagse cinema heeft. De filmmakers vinden creatieve wegen om de strikte filmregels van de islamitische republiek te omzeilen en de films naar het buitenland te exporteren. Het internationale succes staat in schril contrast met het lot dat de cineasten in eigen land treffen, vrijheidsbeperkingen en zelfs gevangenisstraffen. De vier films die in de themamaand zijn geprogrammeerd geven een mooi overzicht van de kracht en expressie van de Iraanse cinema van nu. 

Hit the Road
93 min.
Drama
Regie:  Panah Panahi / Iran / 2021 

Een familie rijdt door een prachtig desolaat Iraans landschap. Een vader liggend met zijn been in het gips, een moeder die door haar tranen heen lacht, een jong kind dat als vuurwerk door het voertuig stuitert. En een volwassen zoon die niets zegt, zijn ogen op de weg gericht. Het is al snel duidelijk dat dit niet een gewoon uitstapje is maar een afscheidsreis, waarbij het gezin zich vastklampt aan herinneringen uit het verleden, worstelt met angsten voor het onbekende en zich zorgen maakt om de zieke hond. 

Deze roadmovie wist op verschillende festivals zowel de jury als het publiek voor zich in te nemen.   

Hit the road is het fenomenale speelfilmdebuut van Panah Panahi, zoon van de gerenommeerde regisseur Jafar Panahi (Taxi Teheran). Met de nodige humor schetst de film een gevoelig portret van een gezin dat de pijn van een naderend afscheid wanhopig wil uitstellen.  

Met muziek van verbannen Iraanse popmuzikanten en een geprezen cast heeft Hit the road al meerdere prijzen ontvangen waaronder de award voor Beste Film bij het Filmfestival van Londen. 

De pers over Hit the road

VPRO Cinema (★★★★) ‘Heerlijke roadmovie uit Iran’
de Volkskrant (★★★★) ‘Prachtig speelfilmdebuut’
De Morgen (★★★★) ‘Heerlijk snoepje met een wrange nasmaak’
De Filmkrant ‘Een rijk geschakeerd en intiem portret’.  

Hit the Road

Filmhuis Borne

Wanneer

woensdag 12 april 2023

Aanvang

20:15 uur

Einde

22:00 uur

Entree

€ 9,50

Film Vriend, Ongeplaceerd

€ 6,50

Zaal

Geluksfabriek - Theaterzaal

Boek nu je ticket(s)!