Wat staat er op het programma

woensdag 19 april 2023
film
Holy spider

Holy spider

Filmhuis Borne
Aanvullende informatie:

Themamaand april 

Hedendaagse Iraanse cinema 

Iran is een land dat ondanks de censuur een internationaal geroemde onafhankelijke hedendaagse cinema heeft. De filmmakers vinden creatieve wegen om de strikte filmregels van de islamitische republiek te omzeilen en de films naar het buitenland te exporteren. Het internationale succes staat in schril contrast met het lot dat de cineasten in eigen land treffen, vrijheidsbeperkingen en zelfs gevangenisstraffen. De vier films die in de themamaand zijn geprogrammeerd geven een mooi overzicht van de kracht en expressie van de Iraanse cinema van nu. 

Holy spider
115 min.
Drama, thriller
Regie: Ali Abbasi / Denemarken / 2022 

Holy Spider is een onconventionele thriller gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Iraanse seriemoordenaar ‘de spider killer’. In 2001 vermoordde hij in de heilige Iraanse plaats Moshhad zestien vrouwen om ‘de straten te zuiveren van immoraliteit’: de vrouwen waren allemaal prostituee. In de ogen van velen was hij een held. 

De regisseur verzon het personage van een vrouwelijke journalist die vastbesloten is de zaak op te lossen en undercover gaat als sekswerker om de moordenaar in de val te lokken. Zij won voor deze rol de Prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Cannes. 

De film laat zien dat mensen wegkomen met moord omdat de maatschappij zich niet bekommert om de slachtoffers. Tegelijkertijd maakt de film zijn moorden tot entertainment. Dat schuurt.  

De moorden van Hanaei houden verband met religieus geïnspireerde vrouwenhaat. Op die manier beschuldigt regisseur Abbasi de Iraanse samenleving van medeplichtigheid aan de moorden, een boodschap die, hoewel de film speelt in 2000 en 2001, uiterst actueel is. 

De pers over Holy spider

VPRO Cinema (★★★★) ‘Rauwe en krachtige film’
Trouw (★★★★) ‘Een politiek en religieus beladen film’
NRC  (★★★★) ‘Een kritische film over seksisme en vrouwenhaat’
de Volkskrant (★★★★) ‘Spaart de kijker niet’. 

Holy spider

Filmhuis Borne

Wanneer

woensdag 19 april 2023

Aanvang

20:15 uur

Einde

22:15 uur

Entree

€ 9,50

Film Vriend, Ongeplaceerd

€ 6,50

Zaal

Geluksfabriek - Theaterzaal

Boek nu je ticket(s)!