Wat staat er op het programma

woensdag 12 oktober 2022
film
Hytti nro 6

Hytti nro 6

Filmhuis Borne
Aanvullende informatie:

12 oktober
Hytti nro 6
107 min.
Drama

Regie: Juho Kuosmanen / Finland / 2021

Ruim twaalfhonderd kilometer met de trein heeft de Finse student Laura voor de boeg, van Moskou naar Moermansk. Kilometers waarin ze alle ruimte heeft om haar relatie met Irina te heroverwegen. Irina, de wat oudere professor die niet alleen haar geliefde is maar ook haar huisbaas en die eigenlijk met haar mee zou gaan op deze meerdaagse reis. Laura moet haar wagon noodgedwongen delen met de Russische mijnwerker Ljoha met wie ze op het eerste gezicht niks gemeen lijkt te hebben. Maar terwijl de trein doordendert en de vreemdelingen hun schild langzaam laten zakken, blijken ze elkaar beter te begrijpen dan gedacht.

Niet de reis of de bestemming telt, maar het gezelschap. Deze wijsheid is de dragende gedachte achter dit liefde-in-de-trein-drama, dat in 2021 de Grand Prix won in Cannes.

Kalme verfilming van de gelijknamige roman van Rosa Liksom uit 2011 (in het Nederlands gepubliceerd als Coupé no. 6).
Waar Liksoms boek draaide om een reis op de Transsiberië Express in de nadagen van het Sovjet-regime, verplaatst Kuosmanen de handeling naar de perestrojka-jaren kort na de val van de Muur en reist de trein hier noordwaarts de kou in. Het geeft zijn bescheiden drama een grotere politieke achtergrond. Zonder dat hij de menselijkheid van hun scherp neergezette personages uit het oog verliest, maakt Kuosmanen van Laura, Ljoha en Irina ook een beetje symbolen: Laura het vrije Westen dat nieuwsgierig achter de muur snuffelt, Irina de oude elite die haar zogenaamd met open armen ontvangt maar in feite uitbuit, en Ljoha het Russische volk dat de kat uit de boom kijkt.

De pers over Hytti nro 6:
VPRO Cinema (★★★★) ‘Heerlijk ongemakkelijke, humane film’
de Volkskrant (★★★★) ‘Ingetogen en ontroerend drama’
NRC (★★★★) ‘Zuigt je in de wereld van de hoofdpersonages’

Hytti nro 6

Filmhuis Borne

Wanneer

woensdag 12 oktober 2022

Aanvang

20:15 uur

Einde

22:00 uur

Entree

€ 9,50

Film Vriend, Ongeplaceerd

€ 6,50

Zaal

Geluksfabriek - Theaterzaal

Boek nu je ticket(s)!