Wat staat er op het programma

woensdag 23 maart 2022
film
Mijn Vader is een Vliegtuig

Mijn Vader is een Vliegtuig

Filmhuis Borne
Aanvullende informatie:

THEMA MAAND
Films van vaderlandse bodem

Mijn vader is een vliegtuig

90 min.
Drama

Regie: Antoinette Beumer / Nederland / 2020

Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

In 2015, na vijf films in vijf jaar, is Antoinette Beumer (1962) even helemaal klaar met films maken. Het is namelijk geen toeval dat ze in 2010 – op haar 47ste – debuteert met De gelukkige huisvrouw. Deze film, over een jonge moeder met postnatale depressies die geestelijk helemaal vastloopt, heeft persoonlijke raakvlakken. Beumers eigen vader zit dan al tientallen jaren in een psychiatrische inrichting en Beumer kent de angst om zelf gek te worden maar al te goed.
De gelukkige huisvrouw wordt een hit en de regisseur draait in  recordtempo Loft, Jackie,  Soof en Rendez-vous. Films die inhoudelijk steeds verder van haar af staan. Dus neemt Beumer een time-out en gaat ze werken aan een roman. In 2018 komt Mijn vader is een vliegtuig uit. Het is geen autobiografisch boek, benadrukte Beumer in interviews steeds, maar wel heel persoonlijk. En al bij het schrijven zag ze hele filmscènes voor zich. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Beumer uiteindelijk besloot van deze roman toch weer een film te maken.

De pers over Mijn vader is een vliegtuig:
VPRO Cinema (★★★) ‘Sterk spel van Elise Schaap als Eva’
de Volkskrant (★★★) ‘Geen eenvoudig te verteren film’
NRC (★★★) ‘Toont goed dat je niet altijd de antwoorden krijgt die je wilt’
AD (★★★★) ‘Beslist geen handzaam handboek psychotherapie’

 

Mijn Vader is een Vliegtuig

Filmhuis Borne

Wanneer

woensdag 23 maart 2022

Aanvang

20:15 uur

Einde

22:00 uur

Entree

€ 9,50

Film Vriend, Ongeplaceerd

€ 6,50

Zaal

Geluksfabriek - Theaterzaal

Boek nu je ticket(s)!