Wat staat er op het programma

vrijdag 08 april 2022
event
Vintage modeshow & film 'Yves Saint Laurent'

Vintage modeshow & film 'Yves Saint Laurent'

Grande Finale van de Rode Draad
Aanvullende informatie:

Eerst met een lekker drankje plaatsnemen langs een catwalk waar mannequins paraderen met authentieke vintage mode.
Aansluitend wegzakken in een rode pluche stoel voor een heerlijke film over één van de grootste mode iconen van de 21e eeuw, Yves Saint Laurent.
Hoe ons dat in de oren klinkt? Très bien!

Dé manier om het succesvolle Bornse project ”De Rode Draad” op passende wijze af te sluiten: met een schitterende grande finale.

Over de vintage modeshow 1930-1950
Birthe Weijkamp is mode- en kunsthistorica, een kenner met een passie voor mode met een vleugje vintage. En meer dan dat. Als ‘vintage’ ervaringsdeskundige draagt Birthe kleding uit de jaren ’30 tot ’50. Wat begon als een zoektocht naar een kostuum voor een feestje groeide uit tot een ware lifestyle. Met Wallis Simpson, de hertogin van Windsor als haar stijlicoon. Foto’s van haar outfits; gebloemde zomerjurken, felgekleurde hoedjes en blonde krullen – waarvoor ze elke nacht met krulspelden slaapt – leverde haar ruim 10.000 instagramvolgers op. Birthe organiseert een waanzinnig leuke vintage modeshow, over de periode 1930-1950.

Coco Chanel zei ooit “mode gaat voorbij, alleen stijl blijft.”  De toestand van de economie, sociale veranderingen, opkomende industrialisatie… Alles heeft zijn weerslag in het modebeeld. Bepaalde vroeger vooral je sociale positie je kleedgedrag, in de jaren’30 waren filmsterren en jonge aristocratie de trendsetters. Na de Tweede Wereldoorlog dicteren Parijse couturiers de mode. Hún wil is wet, ieder jaar introduceren ze een nieuwe lijn en worden daarmee wereldberoemd. Rond de jaren ’50 bepalen ook popidolen de mode. Ook activiteiten als fietsen, autorijden, tennissen en zwemmen beïnvloeden het modebeeld. De collectie van Birthe Weijkamp toont kleding van ‘de gewone vrouw’, mooi gemaakt door huisnaaisters en kleine ateliers. Nederlandse ontwerpers waren in die tijd nog onbekend. Liever koos men voor een zelfgemaakte kopie van een Parijs ontwerper.

Over de film ”Yves Saint Laurent”
Parijs, januari 1958. ”Yves Saint Laurent” vertelt het meeslepende verhaal van één van de grootste iconen van de 21ste eeuw. De legendarische modeontwerper staat nog aan het begin van zijn carrière wanneer hij zijn grote liefde en zakenpartner Pierre Bergé ontmoet. Na een korte carrière bij Christian Dior, richt hij zijn eigen couturehuis op waarmee hij uitgroeit tot een mode-icoon.

Pierre Bergé verleende zijn volledige medewerking aan deze film. Prachtig zijn dan ook de vele modeshows, waarin alle originele ontwerpen te zien zijn. De film is geschikt vanaf 12 jaar.

Aanvang modeshow: 19.30 uur
Aanvang film: 20.30 uur

Bonus!
Op vertoning van je ticket voor deze grande finale, heb je gratis toegang tot de tentoonstelling ”MODEBEELD 1930-1950”, die van 12 april tot 12 oktober te bewonderen is bij Museum Bussemakerhuis.

Co-productie van Museum Bussemakerhuis, Visit Borne en Kulturhus Borne ihkv project De Rode Draad.
Powered by het VSB Fonds.

 

Vintage modeshow & film 'Yves Saint Laurent'

Grande Finale van de Rode Draad

Wanneer

vrijdag 08 april 2022

Aanvang

19:30 uur

Einde

22:30 uur

Entree

€ 4,50

Zaal

Noaberhood - Foyer

Boek nu je ticket(s)!