Wat staat er op het programma

donderdag 13 januari 2022
cursus & workshop
Start cursus Kunstgeschiedenis De Gouden Eeuw

Start cursus Kunstgeschiedenis De Gouden Eeuw

Miranda Nieuwenhuis
Aanvullende informatie:

Rembrandt, Frans Hals, Vermeer, deze namen zijn vrijwel synoniem aan de Gouden Eeuw. We raken nooit uitgekeken op hun wereldberoemde meesterwerken. Ieder jaar komen er massa’s toeristen naar Nederland om deze must-sees te bewonderen. Maar wat maakt hun kunst nou zo speciaal?

Tijdens deze cursus over de Gouden Eeuw gaat docent en kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis op deze vraag in en behandelt ze naast de grote meesters ook het werk van vele andere interessante kunstenaars (ook de vrouwelijke worden zeker niet overgeslagen). Hierbij wordt ruimschoots aandacht besteed aan de verschillende genres die in deze eeuw ontstonden en de verborgen symboliek die op deze schilderijen werd afgebeeld.

Gun u zelf een kijkje in de roemrijke Gouden Eeuw!

4 bijeenkomsten: donderdag 13, 20, 27 januari en 3 februari van 19.00 tot 21.30 uur
Aanmelden: stuur een mailtje  naar mirandanieuwenhuis@live.nl

De Gouden Eeuw blijft ongetwijfeld één van de meest boeiende periodes uit de (kunst)geschiedenis, onze huidige rijkdom danken wij grotendeels aan deze tijd. Met de oprichting van de VOC en de WIC heeft de Nederlandse Republiek ruim anderhalve eeuw de leidende rol in de wereldeconomie gespeeld. Met de groei van de economie bloeiden ook de literatuur, wetenschap en last but not least de kunsten. De kunstproductie was enorm, de schatting is dat het om één tot een aantal miljoen werken ging. De kunstenaars werkten grotendeels voor de vrije markt, en vanwege de grote concurrentie was men genoodzaakt zich te specialiseren. De genres liepen uiteen van de zeer geliefde stillevens, portretten, landschappen tot alledaagse genretaferelen, waarin de verborgen betekenis wel voor de gemiddelde zeventiende-eeuwer bekend was, maar voor ons toch  enige kennis vereist. De zeventiende-eeuwse kunst is zó gevarieerd dat het moeilijk is om een overzichtelijke indeling te maken. Daarbij komt de moeilijkheid dat vele titels  in de eeuwen daarna veranderd zijn waardoor dus ook hun betekenis en inhoud kan wijzigen.

U zult zien dat  in vrijwel alle categorieën die in deze cursus besproken worden een verborgen moralistische boodschap zit. Aan bod komen portretten, landschappen, historiestukken, genrestukken, stillevens en architectuurstukken.

Start cursus Kunstgeschiedenis De Gouden Eeuw

Miranda Nieuwenhuis

Wanneer

donderdag 13 januari 2022

Aanvang

19:00 uur

Einde

21:30 uur

Entree

€ 75,00 inclusief koffie/thee, lesmateriaal en documentatie

Zaal

Sterrenstof

Tickets bestellen is niet mogelijk.