Wat staat er op het programma

zondag 20 november 2022
literair
Filosofiecafé Twente

Filosofiecafé Twente

Lieke Asma over Vrije wil: wegverklaren of doorgronden?
Aanvullende informatie:

Vrije wil wordt soms gezien als een achterhaalde illusie. De aanname is dat elke ontdekking over de werking van het brein en oorzaken van ons gedrag de vrije wil verder opsnoept. Het eindresultaat: de mens als brein op pootjes en speelbal van de natuurwetten. Volgens Lieke Asma is dit vervreemdende perspectief op onze keuzes en handelingen onhoudbaar. De conclusie dat wetenschappelijk onderzoek vrije wil uitsluit is veeleer het resultaat van een sciëntistisch vooroordeel: de gedachte dat alleen een externe blik en objectief wetenschappelijk onderzoek kennis kan verschaffen over hoe wij in elkaar zitten. Asma betoogt dat als we een persoon echt willen begrijpen, we inzicht moeten krijgen in haar handelingen en redenen. En laat het eerstepersoonsperspectief nou onontbeerlijk zijn om vat op die dimensie van het menselijk bestaan te krijgen. Als we dit perspectief serieus nemen, zien we dat de waarheid in het midden ligt: we hebben geen volledige vrije wil, maar we zijn ook geen passieve toeschouwers. De cruciale vraag is hoe we de juiste onderscheidingen kunnen maken. Wat doen we zelf, en wat overkomt ons?

Over Liese Asma

Lieke Asma is filosoof en psycholoog. In 2018 promoveerde ze aan de VU Amsterdam op een proefschrift over wetenschappelijk onderzoek naar vrije wil. In 2021 verscheen Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil bij Boom Uitgevers Amsterdam, dat op de shortlist stond van zowel de Socratesbeker als de Hypatia-prijs. Ze werkt aan de Munich School of Philosophy, waar ze, ondersteund door de Deutsche Forschungsgemeinschaft, onderzoek doet naar impliciete vooroordelen. Haar onderzoek is gepubliceerd in verschillende internationale tijdschriften, waaronder het Journal of Consciousness Studies en Philosophical Psychology.

Vooraf of contant betalen
De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee (studenten: € 5,=). Een kaartje kunt u kopen aan de zaal, maar alléén met een pinpas. Ook kunt u vooraf reserveren door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden € 12,50 over te maken op IBAN-nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘lezing’. De zaal gaat om 13.45 uur open.

Filosofiecafé Twente

Lieke Asma over Vrije wil: wegverklaren of doorgronden?

Wanneer

zondag 20 november 2022

Aanvang

14:00 uur

Einde

16:00 uur

Entree

€ 12,50, studenten: €5,00

Zaal

V1

Tickets bestellen is niet mogelijk.