Wat staat er op het programma

zondag 15 oktober 2023
literair
Filosofiecafé Twente

Filosofiecafé Twente

Bert Keizer over Plato als toegankelijke bron voor (bijna) alle westerse filosofie
Aanvullende informatie:

Het is nu 2422 jaar geleden dat Socrates in Athene overleed door de gifbeker. Plato was toen 25. Socrates was voor Plato zijn leven lang hét toonbeeld van de moed om te denken. De juridische moord op Socrates is een illustratie van het feit dat de Griekse wereld waarin Plato leefde veel wreder en harder was dan wij graag denken. Des te verwonderlijker is het dat er in een dergelijk geestklimaat ook ruimte was voor filosofie, en wel filosofie van de allerhoogste plank. Plato heeft voor alle eeuwen na hem een kwaliteitsstandaard neergezet als het gaat om de aard van filosofie. Hij dacht niet alleen na over wat wij kunnen weten, maar ook over wat wij moeten doen. In feite sloeg hij filosofie zó hoog aan dat hij meende dat elke machthebber eerst maar eens moest leren nadenken voordat hij zich zou mogen inlaten met het landsbestuur. Daarnaast danken wij aan hem het onderscheid tussen schijn en wezen, het verschil tussen hoe de wereld eruitziet en hoe zij in feite is.

Bert Keizer (1947) studeerde filosofie in Engeland en geneeskunde in Amsterdam Hij werkte tot 2015 in Amsterdamse verpleeghuizen. Na zijn pensioen ging hij werken voor het Expertisecentrum Euthanasie. Sinds 1994 is hij actief als schrijver over geneeskunde en filosofie in columns in TrouwFilosofie Magazine en Medisch Contact. Hij schreef een inleiding over leven en werk van Wittgenstein en vertaalde de brieven van Emily Dickinson. Zijn recentste boek heet Reis om de dood – van as tot ziel. In 2024 verschijnt zijn nieuwe boek: Het Raadsel van de Geest, een filosofische zoektocht.

De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee (studenten: € 5,=). Een kaartje kunt u kopen aan de zaal, maar alléén met een pinpas. Ook kunt u vooraf reserveren door uiterlijk op de donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden € 12,50 over te maken op IBAN-nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘lezing Keizer’. De zaal gaat om 13.45 uur open.

NB Als u vooraf hebt betaald kunt u zich uiterlijk tot 24 uur van tevoren afmelden om uw geld terug te krijgen.

Filosofiecafé Twente

Bert Keizer over Plato als toegankelijke bron voor (bijna) alle westerse filosofie

Wanneer

zondag 15 oktober 2023

Aanvang

14:00 uur

Einde

16:00 uur

Entree

€ 12,50, studenten: €5,00

Zaal

V1

Tickets bestellen is niet mogelijk.