Wat staat er op het programma

zondag 18 februari 2024
literair
Filosofiecafé Twente

Filosofiecafé Twente

Sandra Aerts over Wat is kitsch? – Een filosofisch onderzoek
Aanvullende informatie:

Sandra Aerts over Wat is kitsch? – Een filosofisch onderzoek

Op zondag 18 februari 2023 onderzoeken we onder leiding van Sandra Aerts op filosofische wijze het thema kitsch. We starten met een close reading van enkele teksten van Milan Kundera rond dit thema. Concreet gaat het om fragmenten uit De ondraaglijke lichtheid van het bestaan waarin de recent overleden schrijver zijn bevreemdende en intrigerende kijk op kitsch uiteenzet. Daarna gaan we in gesprek over de vraag ‘Wat is kitsch?’ waarbij we onze eigen opvattingen en argumenten onderzoeken.

Het zou heel fijn zijn als je iets ‘waarneembaars’ kunt meebrengen: een tekst, voorwerp, geluidsfragment of iets anders waarover je met stelligheid zegt: ‘Dit is kitsch.’ Na het gesprek blikken we terug: zijn er overeenkomsten tussen onze opvattingen en die van Kundera? Of was Kundera wereldvreemd wat kitsch betreft?

Over Sandra Aerts
Sandra Aerts combineert haar passie voor filosofie en literatuur in haar werk. Sinds 2009 begeleidt ze aan de Internationale School voor Wijsbegeerte vijfdaagse socratische gesprekken. Ze volgt hierbij de traditie van Leonard Nelson en is opgeleid bij Bolten & Van Rossem. Verder geeft ze les in de Nederlandse taal en in filosofisch schrijven en ze begeleidt workshops waarbij ze filosofische romans op speelse wijze confronteert met de opvattingen van de cursisten. Zo kwamen al romans van Milan Kundera en Virginia Woolf aan bod. Sandra is ook stichter en moderator van het filocafé te Antwerpen dat in 2015 in café Den Hopsack werd opgericht, samen met drie vrienden die de liefde voor de filosofie delen.

Aanmelden
De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee (studenten: € 5,=). Een kaartje kunt u kopen aan de zaal, maar alléén met een pinpas. Ook kunt u vooraf reserveren door uiterlijk op de donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden € 12,50 over te maken op IBAN-nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘lezing Aarts’. De zaal gaat om 13.45 uur open.

NB Als u vooraf hebt betaald kunt u zich uiterlijk tot 24 uur van tevoren afmelden om uw geld terug te krijgen.

Filosofiecafé Twente

Sandra Aerts over Wat is kitsch? – Een filosofisch onderzoek

Wanneer

zondag 18 februari 2024

Aanvang

14:00 uur

Einde

16:00 uur

Entree

€ 12,50, studenten: €5,00

Zaal

V1

Tickets bestellen is niet mogelijk.