Wat staat er op het programma

donderdag 20 oktober 2022
literair
In Gesprek met Doortje Smithuijsen over Digitale Verslaving

In Gesprek met Doortje Smithuijsen over Digitale Verslaving

Aanvullende informatie:

Denk jij dat je immuun bent voor een digitale verslaving? Onbewust ben je misschien meer verslaafd dan je denkt. Doortje vertelt en laat je zien hoe slim apps en sociale media in elkaar zitten om ervoor te zorgen dat je blijft doorscrollen en -swipen, en ook waar de onderliggende verlangens vandaan komen.

Over Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Ze doet vooral onderzoek naar de analoge mens in zijn digitaliserende leefomgeving. Ze schrijft met lichte verbazing over de online wereld, en de wonderlijkheden in haar eigen bubbel. Ze schrijft essays en reportages voor de Volkskrant,  Vrij Nederland en NRC en elke twee weken een column in de zaterdagbijlage van Trouw. Voor de VPRO maakte Smithuijsen de documentaires Mijn dochter de vlogger en Volg je me nog? – respectievelijk over kinderen met een eigen YouTube-kanaal en influencers die hun digitale houdbaarheid bereiken. En recent verscheen de documentaire Sociaal Tribunaal – over cancelcultuur.

Doortjes nieuwste boek heet Iedereen verslaafd? en gaat over digitale verslaving. In dit boek bezoekt Smithuijsen klinieken, spreekt ze psychologen, interviewt ze game-, porno- en Instagramverslaafden, maar ook mensen die niet zonder hun Strava of datingapps kunnen. Daarnaast kijkt ze kritisch naar zichzelf en haar eigen omgeving: in hoeverre verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een online obsessie?

Deze lezing is gratis te bezoeken. We vragen wel of je, je even aan wilt melden van tevoren. Dat kan via het formulier hieronder. Je bent ook welkom zonder je aan te melden. Maar vol=vol! Dus verzeker je van een plekje tijdens deze inspirerende avond.

Foto: Maeve Stam

In Gesprek met Doortje Smithuijsen over Digitale Verslaving

Wanneer

donderdag 20 oktober 2022

Aanvang

20:00 uur

Kosten

€ Gratis met aanmelden

Zaal

Bibliotheek

Schrijf je in!

Inschrijven voor In Gesprek met Doortje Smithuijsen over Digitale Verslaving

Aanmelden