Wat staat er op het programma

woensdag 02 november 2022
cursus & workshop
Cursus Rembrandt en tijdgenoten

Cursus Rembrandt en tijdgenoten

met Miranda Nieuwenhuis
Aanvullende informatie:

Cursus Rembrandt en tijdgenoten

In december gebeurt er iets heel speciaals, dan komt ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt naar het Rijksmuseum Twenthe. Dit schilderij heeft 175 miljoen euro gekost en is nu op reis door Nederland. Een goede gelegenheid om ons te verdiepen in de meester der meesters.

In deze cursus, gegeven door kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis, gaan we dieper in op het diverse oeuvre van Rembrandt, en op de vraag wat zijn kunst zo speciaal maakt maar ook waarom hij ‘de eerste ketter van de schilderkunst’ genoemd werd. Er valt nog genoeg te ontdekken…

Data en tijd: woensdag 2, 9, 16, 23 november van 19.00 uur tot 21.30 uur
Kosten: 75 euro, inclusief reader, lesmateriaal, koffie/thee
Aanmelden: stuur een mail naar mirandanieuwenhuis@live.nl

Over de inhoud
Tijdens vier lessen duiken we aan de hand van vele beroemde (De Nachtwacht, Het Joods Bruidje, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp en vele andere) maar ook minder bekende werken  in het leven en werk van Rembrandt en tijdgenoten. Hierbij komen zowel zijn historische/mythologische werken, landschappen en de vele portretten/tronies en natuurlijk zelfportretten aan bod.

In de eerste les nemen we een kijkje in zijn jeugd, eerste leerjaren, Leidse periode en begin van zijn carrière in Amsterdam, waar hij zijn eerste belangrijke opdrachten ontving en veel portretten schilderde. Hij kwam hier aanvankelijk in dienst van de kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh, waar hij behalve werk ook zijn  eerste grote liefde Saskia Uylenburgh vond, met wie hij in 1634 trouwde.

In de tweede les gaan we deze periode nader bekijken, in zijn eerste jaren in Amsterdam hebben vele kooplieden, predikanten, geleerden en dergelijke zich laten portretteren door Rembrandt. Toch weten we van veel geportretteerden (nog) niet de identiteit van de opdrachtgever.

De liefde: Rembrandt heeft drie vrouwen gehad, hij heeft ze allemaal als model gebruikt in zijn werk. In deze les ga ik nader in op zijn liefdes en op het huwelijk met Saskia, en op liefde in de zeventiende eeuw in het algemeen. Wat waren de gebruiken en gewoontes in het huwelijksleven en hoe kan men dit vaak in verkapte vorm terugvinden op de kunstwerken?

Rembrandt was één van de eerste schilders die het vrouwelijk naakt op een geheel realistische manier ging verbeelden. Dikke buiken, rimpels en putjes werden zonder gêne door hem afgebeeld. Deze tekeningen en etsen gingen regelrecht tegen het schoonheidsideaal in die andere bekende kunstenaars in zijn tijd wel nastreefden. Hoe werd dit ontvangen?

In de derde les gaan we kijken naar de invloed die Rembrandt heeft gehad als leermeester. Hij had een groot aantal leerlingen/medewerkers waaronder een aantal zeer bekend zijn geworden (o.a. Carel Fabritius, Gerard Dou, Govert Flinck, Ferdinand Bol, Nicolaes Maes). Nog steeds zijn er werken waarvan de eigenhandigheid van Rembrandt betwijfeld wordt, er werden in zijn tijd ook schilderijen van zijn leerlingen verkocht als echte Rembrandts.

En wat is er zo speciaal aan De Nachtwacht?

In de vierde les besteden we aandacht aan de laatste periode uit zijn leven, waarin hij nog een aantal onnavolgbare meesterwerken maakte, zoals Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters.

Ook wordt er aandacht besteed aan zijn nalatenschap en de waardering voor zijn werk, die in de loop der eeuwen steeds meer is gegroeid, maar niet altijd positief is geweest.

Kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra – Parels uit de Kunst

Cursus Rembrandt en tijdgenoten

met Miranda Nieuwenhuis

Wanneer

woensdag 02 november 2022

Aanvang

19:00 uur

Einde

21:30 uur

Entree

€ 75,00; voor 4 lessen inclusief reader, lesmateriaal, koffie/thee

Zaal

Kulturhus

Tickets bestellen is niet mogelijk.